Gyakran ismételt kérdések

Mi az a FIRST LEGO League?

A FIRST LEGO League a FIRST által életre hívott nemzetközi robotverseny. A FIRST LEGO League három divízióból áll, úgy mint:

  • FIRST LEGO League Challenge (9-16 éves korosztály)
  • FIRST LEGO League Explore (6-10 éves korosztály)
  • FIRST LEGO League Discover (4-6 éves korosztály)

1998-as indulása óta a FIRST LEGO League világ legnagyobb robotika versenyévé vált.

 

 

Mi az idei kihívás témája?

Az idei kihívás a Game Changers (Challenge esetén: RePlay, Explore és Discover esetén a PlayMakers) fantázianevet viseli, a pályaelemek pedig a sport és a mozgás köré épülő tematikát vázolnak fel.

 

Hivatalos tanulmányi versenynek számít a FIRST LEGO League?

Igen, a 14/2017 (VI. 14) EMMI rendeletnek köszönhetően a FIRST LEGO League bekerült az államilag támogatott versenyek közé, így a versenyeken elért jó eredmények akár még a továbbtanulásod során is plusz pontokat érhetnek.

 

FIRST LEGO League Challenge kérdések

Kik jelentkezhetnek a versenyre?

A versenyre 9-16 éves csapatok jelentkezhetnek.

 

A kiszemelt régiós verseny előtti napon leszek 16 éves. Beférek még a csapatba?

Igen, aki a versenyszezon évének kezdetéig nem tölti be a 16. életévét indulhat a versenyen, azaz a 2020/2021-es szezonban indulhatsz, ha 2020. január elsején 16 éves voltál.

 

Mekkora csapat indulhat a versenyen?

Az FIRST LEGO League Challange versenyre legalább 3 legfeljebb 10 fős csapatok nevezhetnek.

 

Mik azok a alapértékek?

A FIRST alapértékei, összesen 6 kategóriát különítenek el ennek kapcsán, ezek jelentik az értékelési szempontokat is a Alapértékek kategóriában (Felfedezés, Hatás, Befogadás, Csoportmunka, Innováció és Szórakozás).

 

FIRST alapértékek:

Felfedezés

Új képességeket, ötleteket fedezünk fel a verseny során.

Csoportmunka

Együtt sokkal erősebbek vagyunk!

Tisztelet

Tiszteljük egymást és a különbözőségeinket.

Hatás

Mindent azért teszünk, hogy hatással legyünk a világunkra.

Innováció

A saját kreativitásunk célja a valós problémák megoldása.

Szórakozás

Élvezzük minden egyes percét annak, amit csinálunk.

 

Miből áll a verseny?

A FIRST LEGO League verseny alapvetően négy fő pillérre épít. A csapatoknak egyrészt prezentálniuk kell a kutatási feladatukat, be kell mutatniuk, hogy a FIRST LEGO League alapértékeit és szellemiségét sikeresen elsajátították, meg kell védeni a robotjuk dizájnját, végül pedig a robotfutások során is bizonyítaniuk kell.

 

Úgy döntöttem, hogy jelentkeznék, hol és mikor lesznek versenyek?

A versenyek pontos menetét a firstlegoleague.hu oldalon találod meg.

 

Bármelyik versenyállomáson indulhatok?

Nincs megkötés arra, hogy melyik regionális döntőre nevezed a csapatot, ám utazás szempontjából érdemes a hozzád legközelebb eső helyszínt kiszemelni.

 

Milyen díjak várnak a versenyzőkre?

Több kategóriában is díjazásra kerülnek a versenyzők, a négy fő kategória győztesei külön-külön is díjazásra kerülnek, ezen kívül a zsűri különdíjakat is oszt a versenyzőknek. Az idei évtől a mentorokat is felterjeszthetik díjra a csapatok.

 

Kik jutnak tovább egy adott versenyről?

Az adott versenyre jelentkezett csapatok létszámától függ a továbbjutás sorsa.

  • Amennyiben a kiszemelt regionális versenyen a csapatok száma 6 és 10 között van úgy az összetett győztes jut tovább a Magyarországi nemzeti döntőbe.
  • Amennyiben 11 és 16 csapat mérkőzik meg egymással, abban az esetben az összetett verseny első és második helyezettje léphet tovább.
  • Ha az adott fordulóban 16-nál több csapat versenyzett egymással az összetett verseny első három helyezettje előtt nyílik meg a Magyarországi nemzeti döntő kapuja.

A Magyarországi nemzeti döntő győztese a FIRST LEGO League globális döntőjében, az úgynevezett Világfesztiválon képviselheti hazánkat, míg a második és harmadik helyezet a globális open versenyeken képviselteti hazánkat.

Regionális döntőtől a világfesztiválig

Hol lesznek az open versenyek?

A 2020/2021-es tanévben a nemzeti forduló második helyezettje a Brazíliába tartandó open versenyre, a nemzeti forduló harmadik helyezettje pedig a Görögországban tartandó open versenyre kvalifikálja magát. Mindkét open verseny 2021 nyarán lesz.

 

Kizárható egy csapat a versenyről?

Amennyiben a csapat az FIRST LEGO League verseny alapértékeinek (Core Values) nem felel meg, akkor a versenyen nem nyerhet díjakat, függetlenül attól, hogy milyen jól teljesített a robotfutam során.

 

Milyen költségekkel jár a verseny?

Az indulás regisztrációs díja bruttó 45 900 forint, a Challange szett költsége nettó 39 900 forint, a szetthez tartozó kiegészítők csomagot pedig nettó 4000 forintért lehet rendelni. Ezen kívül az induláshoz szükség van még egy LEGO Mindstorms Education EV3 Core, vagy LEGO Education SPIKE Prime beszerzésére is.

Amennyiben nem kerül megrendezésre a saját településeden FIRST LEGO League verseny, vagy egy másik városban szeretnéd megmutatni robotod képességeit, akkor mindezeken felül az utazási kköltségekkel is számolnod kell.

Challenge // Kutatás

Bármilyen témát választhatok a kutatási projektem alapjául?

Nem, a kutatási projektek tematikája kötött és az előírások szerint kapcsolódnia kell az adott év tematikájához. Erről bővebben a Mérnöki munkafüzetben olvashatsz.

 

Mi történik, ha a kutatási feladat nem készül el?

Amennyiben egy csapat nem készített kutatási projektet nem nyerheti meg a FIRST LEGO League bajnoki címét, nem kerülhet továbbjutásra, illetve az adott kategóriában nem kerül pontozásra.

 

Mi történik, ha a kutatási feladat nem megfelelő?

Amennyiben a diákok elkészítették a kutatási feladatot, de az az irányelveknek nem felel meg, illetve nem kapcsolódik a témához a zsűri akkor is értékeli a feladat prezentációs részét. Ez nem jelent automatikus kizárást.

 

Milyen hosszú legyen a prezentáció?

A bemutató hossza nem lépheti túl az 5 percet.

 

Szükséges a prezentáció során forrásmegjelölés is?

Amennyiben használsz valamilyen külsős anyagot a kutatásod során érdemes lehet megemlíteni a prezentációd végén. Figyelj arra, hogy az 5 perces keretbe a források ismertetése is beleférjen.

Challenge // Robotfutam  

Mekkora a gyakorlópálya ajánlott mérete?

Az optimális pályaméret esetén a belső pálya területe (ahova a Challange szettben érkező pálya kerül majd) 2362mm hosszú (plusz/mínusz 3 mm) és 1143 mm széles (plusz/mínusz 3 mm). A falak magassága 77 mm (plusz/mínusz 13 mm). Lásd bővebben az asztal építési útmutatójánál

 

Hogy néz ki az aktuális versenypálya?

A versenypálya részletes bemutatását megtalálod a Challenge RePlay kihívás oldalon.

 

Aktuális versenypálya

 

Mi az a bázis?

Az asztallap és az úgynevezett Challenge matrac közötti fedetlen terület, valamint a játéktéren található körcikkel jelölt indítási terület együttese alkotja a bázist. Itt készíthető elő a robot indítások előtt és közben, illetve verseny közben is itt érintheted meg büntetőpontok begyűjtése nélkül a robotodat.

 

Milyen robotokat használhatok?

A verseny során a SPIKE Prime, EV3, NXT, RCX robotok használat engedélyezett. Ezen kívül a frissen debütált LEGO Mindstorms Robot Inventor is bevethető.

 

Használható LEGO DUPLO elem a robotom építése során?

Igen, a DUPLO elemek is engedélyezettek.

 

Milyen programozási nyelven készíthetem fel a robotomat a versenyre?

Bármilyen szoftver használata engedélyezett, ami képes a kódját feltölteni a robot vezérlőjére és lehetővé teszi ezáltal a robot független mozgását, tehát alapvetően nincs programnyelvi megkötés.

 

Milyen megkötések vannak a robot felépítése során?

A robot építése során LEGO elemeket kell használnod. Tetszőlegesen kombinálhatod a Technic, a klasszikus építőelemeket és a DUPLO kockát is. A robotod egyetlen vezérlőt tartalmazhat. Motorból négy csatlakoztatható maximálisan. A verseny során a touch, a szín, a távolság/ultra, és gyro szenzorok használata engedélyezett (itt nincs számosított megkötés). SD-kártya – amennyiben szükséges - használható.

 

Mi alapján kapják a robotok a pontokat?

Az egyes feladatok elvégzéséért kapják a robotfutás során a pontokat a robotok, melyeket a szabályrendszer rögzít. A maximális pontszámokat a Challenge RePlay kihívás oldalon találhatod meg.

Regisztráció

Hogyan regisztrálhatok a versenyre?

A firstlegoleague.hu oldalon keresd a Csapatregisztráció menüpontot, és töltsd ki a jelentkezési űrlapot. A részvételi információk a regisztrációt követően elektronikus üzenetben érkeznek majd hozzád.

 

Mi szükséges az induláshoz?

Az indulás regisztrációhoz kötött, a versenyen való részvételhez pedig saját robot, valamint a gyakorló szettek beszerzése is szükséges.

 

Meddig jelentkezhetek a versenyre?

Egészen 2020. december 31-ig vártuk a nevezéseket. A 2020/2021-es szezonra a regisztráció lezárult.

Önkéntesség

Szeretnék részt venni a versenyek szervezésében. Hogyan tehetem meg ezt?

Amennyiben érdekel a verseny vedd fel velünk a kapcsolatot az fll@helloworldegyesulet.hu levelezési címen. Segítünk megtalálni a hozzád legközelebb eső versenyt és abban is, hogy becsatlakozhass a FIRST LEGO League versenyek szervezésébe, az egyes versenynapok lebonyolításába.

 

 

A FIRST LEGO League Magyarországi partnerei:

 

2021/ HelloWorld Egyesület / Minden jog fenntartva.

Kérdésed van az oldalon olvasható információkkal kapcsolatban? Hibát találtál? Írj nekünk: fll@helloworldegyesulet.hu