FIRST LEGO League Discover

Az oldal utolsó tartalmi frissítésének időpontja: 2023.01.06

Minden évben egy új izgalmakkal teli kihívást kínál a FIRST LEGO League Discover, a 3-4 fős iskolai vagy otthoni csoportok ráadásul nem csak egy exkluzív DUPLO készlethez, hanem az azzal kapcsolatos összes tananyaghoz is hozzájuthatnak. A szezon során a gyermekek megismerkednek a természettudományok alapjaival, miközben együtt oldhatnak meg szórakoztató kihívásokat  A 4-6 éves diákok a foglalkozások során új ismereteket szerezhetnek, magabiztosabbá válhatnak, és javíthatják csapatmunka képességeiket.

Ebben az évben a FIRST LEGO League Discover kihívás a Cargo Connect nevet kapta. A gyermekek megtanulhatják, hogy a csomagokat miként szállítják, válogatják és juttatják el a célhelyükre.

A következő oldalakon bemutatjuk a legfontosabb szabályokat, amelyekre figyelnetek kell a FIRST LEGO League Discover felkészülésetek során.

A program áttekintése

A FIRST LEGO League Discover egy a FIRST LEGO League divíziói közül, amely a legfiatalabb korosztálynak szól. A program arra ösztönzi a fiatalokat, hogy kísérletezzenek, növeljék önbizalmukat, kialakuljon bennük a kritikus és tervezéssel kapcsolatos gondolkodás megfogható módon, a STEM, azaz a tudományos-technológiai (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) tudományokat előtérbe helyezve.

Ebben a programban a gyerekeknek egy tervező és egy mérnök fejével kell gondolkodniuk, közben fejlesztve a megfigyelésre, kritikus gondolkodásra, információgyűjtsére vonatkozó képességeiket.

A tervezés során a gyerekek többféle ötlettel, témával fognak találkozni, többféle ötletet fognak feldolgozni, amelyeket tesztelniük, s ha kell megváltoztatniuk kell, majd megmutatniuk mindazt, amit a foglalkozások során elértek.

A programon belül a gyerekeknek négyfős csapatokban kell dolgozniuk, részben a Discover készletet, részben a LEGO Education által készített LEGO Education Vidámpark (STEAM Park) szettet felhasználva.

A FIRST LEGO League a FIRST és a LEGO Education közös kezdeményezése.

Versenyek, értékelés

A FIRST LEGO League Discover nem kompetítiv, hanem kooperatív oktatási program. Nem verseny, hanem kreatív és fejlesztő foglalkozások összsége, ahol az értékelés minden esetben a gyerekek saját közösségében (óvodán belül, otthon, délutáni foglalkozáson) történik, ahol minden gyermek pozitív visszajelzést kap a program során elért eredményéről. 

Mire lesz szükségetek?

FIRST LEGO Leaue Discover szett (4-6 gyerek részére): A Discover szett tartalmazza a Cargo Connect Discover modelleket (teherautó, csomagok, szortírozó központ és célhelyek), a LEGO® DUPLO® figurákat, a hat tégla készleteket, a matracot és az építő kártyákat (lásd lentebb).

A Discover modellek segítenek abban, hogy a gyerekek ráhangolódjanak a témára, és kiiindulási alapot jelent az alapötlet továbbgondolására és a további építkezéshez. A matrac ehhez egy közös építési teret ad a gyerekeknek.

Minden Discover szett öt ember számára elegendő hat tégla készletet tartalmaz. A legtöbb esetben ez elegendő lehet ahhoz, hogy minden gyerek és a tanár is kapjon egy teljes szettet. Minden gyereknél hat darab eltérő színű téglát kell elhelyezni. A hat tégla egyike a LEGO Foundation’s eszközeinek, amellyekkel játékos módon közelíthető meg az oktatás. A szórakoztató, rövid aktivitásokkal a gyerekek különböző képességeiket fejleszthetik, legyen szó szavak és fogalmak tanulásáról, kommunikációval, probléma megoldással és együttműködéssel kapcsolatos kompetenciák fejlesztéséről.

A készletben megtalálható hat tégla hazavihető Discover More készlettel egészíthető ki.

Discover More készlet: A Discover More szett egy minden gyerek számára hazavihető készlet, amelyet a gyerekek a szüleikkel együtt próbálhatnak ki az iránymutatás alapján. A készlet kétszer hat színes téglát tartalmaz. Az aktivitások a tanulás fontosságára világítanak rá, és az osztályteremben történő játékos tanítást is támogatják. A foglalkozásokról bővebben a LEGO Foundation oldalán olvashatsz.

Mérnöki jegyzetfüzet: Több Mérnöki jegyzetfüzet is rendelkezésetekre áll, amelyekben a gyerekek rögzíthetik az ötleteiket és vázlataikat a szezon során. Minden foglalkozáshoz  egy teljes oldal tartozik. Lehetőség szerint minden csapattag saját jegyzetfüzetet használjon.

 

Csapattalálkozói útmutató: A foglalkozásokat vezető pedagógus(ok)/szülők számára egy csapattalálkozói útmutatót is eljuttatunk, amelyben megtalálhatók a kidolgozott tananyagok, valamint azon információk, amelyekkel egy sikeres Discover szezon megrendezhető.

LEGO Education Vidámpark (STEAM park) készlet (6-8 gyerek részére): Minden csapattag használhatja az opcionálisan megvásárolható készletet, hogy így megismerje a legfontosabb STEM alapfogalmakat, valamint hogy kiegészítse a meglévő csapatmodellt. Lehetnek olyan feladatok is a foglalkozások és az ünneplés során, amelyeket csak nehézkesen lehet megoldani a szett színes és funkciógazdag elemei nélkül.

A Vidámpark szett Tanári útmutató letölthető angol nyelven a LEGO® Education weboldaláról. A dokumentum magyar nyelvű változata a hdidakt.hu oldaláról tölthető le.

Cargo Connect foglalkozási terv

  Bemelegítés (Hat tégla) 1. feladat (Felfedezés) 2. feladat (Alkotás) 3. feladat (Megosztás)
1. foglalkozás: Induljon a felfedezés! Íme a hat tégla - I. Szállítmányozás Előkerül a Vidámpark (STEAM park) készlet  Közös beszélgetés, ismétlés
2. foglalkozás: Kézbesítsünk! Íme a hat tégla - II. A kihívás Teherautók és járművek Mérnöki jegyzetfüzet
3. foglalkozás: Szállítsunk! Mit tudsz megépíteni? Ismerkedés a matraccal Csomagok ki- és berakása Ötletek megosztása
4. foglalkozás: Válogassunk! Rakodó tér Matrac funkciók Csomag szortírozás Mérnöki jegyzetfüzet
5. foglalkozás: Fejlesszünk! Teherszállító vonat Matrac területek Továbbfejlesztés, funkcionális elemek Ötletek megosztása
6. foglalkozás: Munkakörök Mozgó csomagok Szállítmányozási munkák Munkák, eszközök, felszerelések Mérnöki jegyzetfüzet
7. foglalkozás: Lejtők Építs egy képet! Lejtők és járművek Lejtők és járművek Ötletek megosztása
8. foglalkozás: Fejlesszük tovább! Vízen, levegőben Szállítási szükségletek Szállítmányozási lánc fejlesztése Mérnöki jegyzetfüzet
9. foglalkozás: Kapcsolódjunk! Hídépítés Reflexió Ötletek egyesítése Ötletek megosztása
10. foglalkozás: Ünnepeljünk! Ünnepi esemény

Letölthető dokumentumok

Discover (SUPERPOWERED) mérnöki jegyzetfüzet (eng)

Discover (SUPERPOWERED) csapattalálkozó útmutató (eng)

 

Hasonló témák

  1. Discover otthoni tanulás

 

A FIRST LEGO League Magyarországi partnerei:

     

 

2023/ HelloWorld Egyesület / Minden jog fenntartva.

Kérdésed van az oldalon olvasható információkkal kapcsolatban? Hibát találtál? Írj nekünk: fll@helloworldegyesulet.hu